Izdelaj svoj Zapper – končni izgled

Če ste vse naredili tako kot smo zapisali, potem imate pred sabo Zapper, ki zgleda približno tako kot vidite na sliki. Pri tej sliki gre predvsem zato, da točno vidite, kako je Zapper sestavljen.

Zelo verjetno bo končni izgled vašega Zapperja približno takšen, kot je na tej sliki. Obstajajo tudi različni Protoboardi, vendar vsi z istim namenom. Opazite lahko, da ima npr. plošča v navodilih “plus” in “minus” linijo na obeh straneh, plošča na spodnji sliki pa le na eni strani. Funkcija je kljub temu enaka.

Vaš Zapper zdaj položite v primerno škatlico, v katero naredite luknje za LED diodo, stikalo in rdečo ter črno izhodno žico. Na sliki vidite, kako to lahko naredite.

Dobili ste Zapper, izdelan po načrtu dr. Hulde R. Clark, zanj pa ste skupaj s škatlico, baterijo in bakrenimi ročkami odšteli manj kot 20 eur. Zapper deluje na frekvenci cca. 30.000 Hz, kar lahko preverite z osciloskopom. Volt meter bo pokazal povprečje 4-5 voltov enosmernega toka. Takšna napetost bo odčitana zaradi 50% delovnega cikla. Osciloskop pokaže 100% pozitivni odmik kvadratnega vala. Izhodna napetost (od vrha do vrha) bo približno 8 voltov, pozitivni odmik pa vsaj 1/4 V.

2 thoughts on “Izdelaj svoj Zapper – končni izgled

  1. Hvala za tole… točno po tem načrtu je narejena večina zapperjev, ki se prodajajo na spletu in imajo fiksne frekvence in so digitalni. Zadeva je res enostavna, so pa seveda možne različne izboljšave z različnimi komponentami, vendar se s tem ne spremeni nič drastičnega.

  2. Tu gre za zelo enostavno izdelavo, povsem drugo pa so Zapperji, ki so močnejši, delujejo na omrežni adapter ali se celo programirajo. Še bolj zahtevni pa so aparati, ki imajo stabilne frekvence (brez popačenja), torej natančno tiste, ki jih vnesemo v aparat (v primeru programiranja). V tem primeru pa že govorimo o profesionalnih analognih aparatih.

Comments are closed.